Mladi veoma često nisu svjesni da ih na društvenim mrežama “vrebaju” takozvani predatori, dok roditelji misle da im je dijete sigurno jer sjedi u susjednoj sobi, a, u stvari je, posredstvom mreže, izloženo opasnostima kao i u realnom životu, upozorio je načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske Mile Šikman.

mile-sikman-mup-rs

Mile Šikman (MUP RS)

Šikman je naveo da su najčešće opasnosti kojima su mladi izloženi na društvenim mrežama zloupotrebe i mogućnost seksualnog iskorišćavanja.

On kaže da “predatori” koriste lažne naloge i pokušavaju obmanom doći do kompromitujućih fotografija koje poslije koriste kao ucjenu.

Mladi nisu svjesni da na ovaj način mogu postati i žrtve pravog seksualnog iskorišćavanja, odnosno da ih navedu da se vide i u realnom životu, pa ih seksualno iskoriste”, rekao je Šikman, u okviru predavanja o rizicima korišćenja interneta i “Fejsbuka” koje je održano u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije”.

On je dodao da u osnovnim i srednjim školama širom Srpske pripadnici MUP-a provode program preventivnih aktivnosti, da bi mladi bili upoznati o mogućnostima što bezbjednijeg korišćenja savremene tehnologije i da ne bi postali njene žrtve.

“Sedam godina učenike upoznajemo o različitim oblicima ugrožavanja kojima su izloženi na društvenim mrežema i štetnim posljedicama, kako da to prepoznaju i pravilno reaguju”, naveo je Šikman.

On je dodao da je predavanje promocija nastavka ovih aktivnosti i u drugom polugodištu.

“Tokom prošlog polugodišta više od 18.000 učenika čulo je naša predavanja. Održali smo oko 250 predavanja u više od 110 osnovnih i srednjih škola kojima, osim đaka i nastavnika, prisustvuju i roditelji učenika, kojih je bilo oko 750”, naveo je Šikman.

Aleksandar Miladinović sa Policijske akademije u Banjaluci rekao je da je današnje predavanje posvećeno i tome na koji način mladi mogu najbrže alarmirati relevantne zaštitne subjekte.

aleksandar-miladinovic-mup-rs

Aleksandar Miladinović (MUP RS)

On je naveo da je sva krivična djela na internetu potrebno prijaviti policiji, a za negativnosti koje nisu krivična djela alarmirati druge subjekte zaštite, administratore “Fejsbuka” i drugih društvenih mreža.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je predavanje u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” kao jedno u nizu preventivno-edukativnih predavanja o temi “Prevencija negativnosti na društvenim mrežama”.


Izvor: Agencije