Opšta društvena situacija, prožeta osiromašenim međuljudskim odnosima, je zabrinjavajuća, djelujući ugrožavajuće na sve aspekte kvalitete života, odnosno na psihičko i fizičko zdravlje, kao i na socio-emocionalne odnose.

Ljudi smo, a osjećaj ljudskosti je s vremenom postao sve rjeđi među nama. U strahu od povrijeđenosti i nerazumijevanja, smo se otuđili, u svoja “četiri zida” zatvorili, teško nam postalo saslušati, pomoći, shvatiti, voljeti, utiješiti, što je sve uslijed osjećaja nezadovoljstva, stvorilo veliku emocionalnu “prazninu” u nama, koju smo često skloni “maskirati” neproduktivnim načinima poput konzumacije prekomjerne količine hrane ili psihoaktivnih supstanica, stvarajući zavisnost (od narkotika, nikotina, alkohola i sl.).

“Glumimo” da nam ne smeta ovo moderno doba u kojem je zavladalo nerazumijevanje, netolerancija, otuđenost, egoistični interesi, materijalističke vrijednosti, lažni osmijesi, lažna prijateljstva, kriza moralnih i društvenih vrijednosti, iako nam sve to škodi, i negativno utiče na naš kvalitet života, a u biti smo željni tog zagrljaja, utjehe, razumijevanja, ljubavi, ali šutimo i naučenoj bespomoćnosti se prepuštamo.

Sve rjeđe nalazimo vremena za sebe i druge, za slobodne aktivnosti kojima se radujemo, sve češće srljajući ubrzanim tempom života u borbi za zaposlenjem, platom, stambenim zbrinjavanjem, s ciljem ostvarenja poslovne i privatne stabilnosti….Ali ta stabilnost je nemoguća bez emocija, razumijevanja, toplijih međuljudskih odnosa, produktivnije provedenog vremena, konstruktivnijeg načina života.

Pogubili smo se u ovom materijalističkom svijetu, u želji za uspjehom, zaboravljajući na vrijednosti, manire, ljubav. Naime, za uspjeh je bitna i emocionalna kompetencija, jer čovjek je ne samo intelektualno, već i emocionalno biće. Volimo se, poštujmo se, razumimo se, usmjerimo se ka kvalitetnijem načinu života…


Dragica Bošnjak, magistar psihologije

Stručni saradnik APPI

Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja