Odnos prema hrani je uglavnom i psihološki odnos prema sebi, obuhvata naš doživljaj nas, kao i odnos prema sebi… U skladu s tim se javljaju i različiti problemi koji se manifestuju u nekontrolisanom prejedanju, ekstremnom brojanju kalorija, pretilosti, oscilacijama u težini, povećanom i smanjenom apetitu…
U pozadini pretilosti često leži nisko samopouzdanje, iskonsko nevoljenje sebe, što rezultira mazohističkim manifestacijama prejedanja koje dovodi do osjećaja krivice i gađenja prema sebi i napetosti koje se redukuje hranom, što trenutno umiruje, ali nastavlja začarani krug. Iz ovog ugla je neophodan rad sa psihoterapeutom, ne samo zbog postizanja željene kilaže, već zbog sveukupnog funkcionisanja i poboljsanja na emocionalnom planu.
Kada se napravi ovaj prvi korak prihvatanja sebe i kad se hrana prestane doživljavati kao neprijatelj, već kao saveznik, savjeti nutricioniste mogu pomoći u izboru namirnica s ciljem ubrzavanja metabolizma, konzumiranjem zdravih i neophodnih namirnica da bi organizam moga adekvatno funkcionisati.
Izvor: magazinmama.com
Autor: Irena Spasojević, psiholog
stručni saradnik APPI