Seksualno zlostavljanje je svaka interakcija između djeteta i odrasle osobe ili starijeg djeteta u kojoj je dijete korišteno za seksualnu stimulacija počinioca ili promatrača. Seksualno zlostavljanje često uključuje direktan fizički kontakt, dodirivanje, ljubljenje, maženje, trljanje, oralni seks ili penetraciju. Nekada seksualni prijestupnik se može zadovoljiti samo izlaganjem vlastitog tijela djetetu ili snimanjem djeteta dok svlači svoju odjeću. Seksualni prijestupnici ne koriste često fizičku silu već igru, zavaravanje, prijetnje ili druge metode kojima uključuju djecu u zlostavljanje i osiguravaju njihovu šutnju i prikrivanje zlostavljanja.

Seksualno zlostavljanje se događa i dječacima i djevojčicama i to od rođenja do adolescencije. Češće se događa djeci nego odraslima! U prethodnim godinama svjedocimo smo stravičnim vijestima o žrtvama seksualnog i fizičkog zlostavljanja, pa smo nedavno u blizini imali slučaj trogodišnje djevojčice koja je podlegla zbog zlostavljanja. Iako je svaki pojedini slučaj seksualnog zlostavljanja strašan i neprihvatljiv, čini se kao da monstrumskim idejama pedofila nema kraja, pa postoje osuđeni počinioci za seksualno i fizičko zlostavljanje djeteta starog samo jedan dan. Prije nekoliko godina za zlostavljanje je osuđen muškarac koji je silovao tromjesečnu bebu, dok ga je njegova djevojka snimala – njegovo „opravdanje“ je bilo da je to imao na svom „popisu želja“.

Ovaj problem se bespogovorno direktno tiče milijuna djece svih socijalnih, etničkih, religioznih i kulturalnih skupina diljem svijeta. Problem je univerzalan i žalosno – sasvim uobičajen. Sva djeca su ranjiva i na meti pedofila. Međutim, neka djeca ipak nešto češće postaju žrtve jer seksualni prijestupnici ciljaju djecu koja se čine ranjivijima, osjetljivijima, djeci koja o tome neće pričati. Najrizičnija skupina djece su ona koja imaju emocionalne, razvojne ili fizičke probleme. Istraživanja govore da je seksualno zlostavljana svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak.

 pedofilija-ilustracija

PREVENCIJA

Postoji mnogo toga što kao društvo možemo učiniti u cilju prevencije seksualnog zlostavljanja djece. To je problem koji nastaje i raste u tajnosti, pa je jednostavno pričanje otvoreno i javno o problemu već dobar početak. Nevjerojatno je važno educirati djecu. Djeca moraju znati da im njihova tjela pripadaju i da se ne moraju složiti sa svime što odrasli traže od njih. Važno je djecu naučiti ispravna imena genitalija i poticati im na prirodan razgovor s roditeljima o svojim tijelima, bez srama, te ih učiti koja vrsta dodirivanja je pristojna između djece i odraslih, a koja to nije. Roditelji trebaju djeci objasniti što zlostavljači mogu sve učiniti da ih navedu da taje neprikladne dodire ili radnje. Djeci treba reći da ne trebaju čuvati nikakve tajne od roditelja bez obzira što im druga odrasla osoba kaže ili povjeri. I u konačnici, kada je dijete dovoljno hrabro da otkrije seksualno zlostavljanje, moramo reagirati čineći sve što možemo da ga zaštitimo, poduzmemo korake protiv zlostavljača, ali i da ponudimo djetetu medicinsku i psihološku pomoć.

TRETMAN

Čak i u „najlakšim“ sluačjevima (ako takvi postoje) seksualno zlostavljanje je vrlo zbunjujuće za dijete. Često djeca moraju govoriti o zlostavljanju policajcima, socijalnim radnicima, liječnicima ili drugim stručnim osobama. Od velike je pomoći za roditelja i djete kad imaju psihologa za podršku i pomoć u razumijevanju zlostavljanja i reakcija na zlostavljanje. Često dijete i ne treba dugu, intenzivnu terapiju, ali puno pomaže djetetu i roditelju da sjednu s treniranim profesionalcem i prođu razgovorom, igrom ili na drugi djetetu prilagođen način kroz ono što se dogodilo, da bi dijete razumjelo i vratilo sigurnost u sebe i svoju okolinu, ali i sigurnost da može slobodno govoriti o svojim osjećajima. Djeca često krive sebe ili imaju neke nerealne ideje ili vjerovanja o zlostavljanju, koja je potrebno ispraviti.
Roditelji mogu također osjetiti dobrobiti od razgovora s profesionalcem koji će im pomoći u nadilaženju ovakvog događaja. Roditelj može i sam puno pomoći djetetu ako zna kako. Podrška roditelja i kvalitetan tretman se pokazuju kao uspješna kombinacija za oporavak djeteta od seksualnog zlostavljanja, a ujedno rezultiraju većom bliskošću u obitelji.

KAKVA JE SITUACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI

U BiH ne postoji registar pedofila. Asocijacija za psihološka i poligrafska ispitivanja aktivno radi na kreiranju javnog registra pedofila. Akcija prikupljanja potpisa podrške građana slavno je završila listom od 3500 potpisa u samo par dana, koji su potom predani u skupštinsku proceduru. Zakon o javnom registru pedofila je prvi u nizu ciljeva Asocijacije za psihološka i poligrafska ispitivanja. Stručni tim aktivno radi na programu edukacije, prevencije, identifikacije, intervencije, tretmana i kompletne dobrobiti djece ove zemlje.

Andrea Vlašić, doktorand psihologije - stručni saradnik (APPI)