Ako vaše trenutačno stanje to zahtijeva, potražite pomoć liječnika. Pretrage će vas usmjeriti dalje

Iako smo već osjetno zakoračili u proljeće, zdravstvene tegobe koje redovito prate smjenu godišnjih doba ne posustaju.

Štoviše, u mnogih osoba, posebno u starijih, ali i sve mlađih te se tegobe i pojačavaju. Umorni su, razdražljivi, depresivni, nemaju volje za bilo kakvu aktivnost…

Stres je okidač za bolesti

I dok su ti simptomi upisani u njihove liječničke kartone kao manifestacija proljetnog umora, oni dvoje je li to baš tako. Pa zašto sam stalno umorna? Budim se potpuno malaksala? I sve teže dišem, zašto?

– Klonulost i umor, osobito ako su povezani s osjećajem dugotrajnog teškog disanja, mogu upozoriti i na plućne bolesti, koje se javljaju i kao posljedica oslabljenog imuniteta potenciranog opterećenom psihom. Osoba je bezvoljna i depresivna, a okidač za to su i česte promjene vremena u proljeće – kazala je pulmologinja dr. sc. Alma Rožman, ravnateljica Poliklinike za plućne bolesti u Zagrebu.

Ako je čovjek opterećen životom, psiha ne može izdržati taj pritisak i onda se, osim psihičkih, javljaju i tjelesne bolesti.

Psiha uzrokuje umor, osoba teško diše, pobolijeva, a spomenute tegobe pojačavaju i proljetne alergije.

Američki sindrom

Iako liječnici obiteljske medicine upozoravaju da simptome tipičnog proljetnog umora – mrtvilo, bezvoljnost, razdražljivost… – ima čak 20 posto pacijenata koji su proteklih tjedana posjećivali ambulante, mnoge ta dijagnoza ne umiruje. Pribojavaju se da ih možda ne lovi sindrom kroničnog umora, koji je kao dijagnoza prepoznat tek prije petnaestak godina.

Svjetski su stručnjaci tada javno raspravljali o simptomima koji ulaze u tu dijagnozu, da bi ona sve do danas bila još uvijek nedovoljno razjašnjena. Često se onda, ali i danas sve neobjašnjive simptome koji pridonose umoru, “trpa” u sindrom kroničnog umora.

Svijet je za taj pojam pobliže čuo kada je u javnost procurila vijest o američkim vojnicima oboljelima nakon sudjelovanja u “pustinjskoj oluji”.

Svi su imali iste simptome – dugotrajan umor, klonulost mišića i kostiju, povišenu temperaturu…

Njihove su boljke okarakterizirane kao sindrom kroničnog umora, koji se povezivalo s učinkom različitih virusa. Svjedokom smo nebrojeno puta da i naši liječnici dugotrajnu neobjašnjivo povišenu tjelesnu temperaturu i stalan umor, koji znaju potrajati i više mjeseci, pripisuju sindromu kroničnog umora. Preporučuju tad pacijentu mirovanje, odmor, izbjegavanje stresa. A onda – sve prođe samo od sebe.

Što je bilo posrijedi, liječnici nisu uspjeli otkriti.

Ono što su dokazali je činjenica da premor poslom, stresne situacije, nezadovoljstvo, frustracije, osjećaj nepravde, razna trpljenja mogu izazvati psihičku napetost, koja pritišće tijelo i ono postaje sve umornije. Prevelika količina stresa okidač je i za brojne bolesti, zato liječnici i psiholozi preporučuju usporeniji hod kroz život, kako bismo sačuvali zdravlje.

Simptomi proljetnog umora lako će iščeznuti kad se organizam prilagodi navremenske uvjete, ali na stres se nikad ne može naviknuti. Prividno može, ali cijena toga je previsoka. Čovjek oboli, imunitet mu dodatno slabi i krug se zatvara.

Kako pobijediti umor

1. Prvi korak koji morate učiniti – odlučiti pobijediti umor.

Ako vaše trenutačno stanje to zahtijeva, potražite pomoć liječnika. Pretrage će vas usmjeriti dalje

2. Ako ste fizički zdravi, a uzrok vašeg umora je psiha, slijede novi koraci. Prvo – izađite na sunce, izbjegavajte jutarnje ili čak cjelodnevno ljenčarenje

3. Uzrok vašeg umora, osobito u proljeće može biti – nedostatak vitamina D. A njega će tijelo, umjesto u farmaceutskom obliku, najbolje dobiti izlaganjem suncu.

Hodanje, brže ili usporenije, lagana šetnja u prirodi bit će dovoljna da osigurate svom tijelu dovoljno vitamina D, koji snaži imunitet

4. Ako niste znali, umorni možete biti i zbog nedostatka kisika. Sjedilački način života, zimska tromost umrtvi i umori tijelo. Zato počnite vježbati kako biste razbudili organizam i poboljšali unos kisika svaki dan

5. Ne preuzimajte na svoja leđa previše obveza koje ne možete u uobičajeno vrijeme obaviti. Sve ono što premašuje normalno radno vrijeme na poslu i (ili) u kući ruši vaš imunitet i otvara put bolestima. Ako ste na poslu, pokušajte posao podijeliti tako da ga obavite u uobičajeno radno vrijeme, a svaki prekovremeni rad izbjegavajte.

Ako ste k tome žena, koja osim posla na radnom mjestu, mora obaviti i gomilu posla u kući, zamolite za pomoć svoje ukućane, supruga i djecu. U nas, najčešće sav posao u kući pada na leđa žene

6. Družite se s ljudima s kojima dijelite slične interese, koji vas ne umaraju i koji su uvijek – dobronamjerni.

Tako ćete izbjeći negativne silnice koje opterećuju dušu i tijelo, umaraju vas

7. Stresa se postupno rješavajte tako da date prednost dobrim stvarima u svom životu. One će vas postupno izvlačiti iz stresnog kruga

AUTOR: Gordana Rebić
Izvor: Večernji.hr