Nedavno je Ameriku potresao slučaj optuženog silovatelja Broka Turnera koji je prema odluci suda u zatvoru, umjesto šest godina proveo svega tri mjeseca. Turner je bio optužen da je seksualno napastvovao nesvjesnu ženu.

Sve to u kombinaciji sa ispadom predsjedničkog kandidata koji je za vrijeme kampanje nekoliko puta vrijeđao  žene doprinijelo je tome da se roditelji zapitaju šta nije u redu sa načinom na koji vaspitavamo djecu i da li je potrebno da ih od najranijeg djetinjstva učimo šta je to pristanak i dogovor kad su u pitanju dodiri i seksualnost.

U idealnom svijetu naš posao bi bio da zaštitimo djecu od bilo kakvih seksualnih uvreda i zlostavljanja, ali činjenica je da mi to ne možemo u potpunosti. Ono što sigurno možemo jeste da djecu edukujemo i tačno im objasnimo šta je to pristanak kad su u pitanju dodiri bilo kakvog tipa. Ne plašite se ta edukacija ne mora uopšte biti komplikovana, a kad su u pitanju najmlađa djeca uopšte ne morate spominjati seks da biste im objasnili.

Većina nas tačno zna šta znači pristanak, ako želite nešto raditi sa nekom osobom morate postaviti pitanje i dobiti pristanak te osobe, u suprotnom radi se o prisli. Isto tako veoma je važno i u kakvom je psihičkom stanju ta osoba u trenutku kada joj postavljate pitanje.

Upravo to morate objasniti djeci još u vrtićkom uzrastu, a u tome vam može pomoći crtani film koji je osmilsila animatorka Rejčel Brajan čiji je crtić za kratko vrijeme postao viralan. Ona je još prošle godine napravila verziju za odrasle, nedavno je napravila i onu za djecu u čemu joj je pomogla njena sedmogodišnja ćerka Lola koja je u videu narator. Rejčel kaže da je Lola i bila inspiracija za ovaj video jer je jednog dana došavši iz škole mami ispričala kako ju je poljubio jedan dječak.

Poenta ovog videa je više jasna, a ona glasi: “Vaše tijelo je samo vaše i jedino vi odlučujete šta ćete s njim raditi. U videu Lola govori i kako djeca ne mogu učestvovati u donošenju nekih odluka, nemaju pravo glasa i ne mogu dati nikakav legalni pristanak kad je u pitanju bilo kakvo seksualno ponašanje. I zato ako odrasla osoba želi uraditi djetetu nešto na šta ono ne može ili ne zna dati pristanak to jednostavno nije u redu. I naglasite djetetu da nikada nije ono krivo.

video

Klikni na sliku i pokreni video

Pokažite svojoj djeci ovaj video, objasnite im i prevedite šta to Lola govori. Nemojte se ustručavati već sa šest godina su dovoljno zreli da shvate o čemu je riječ .


Izvor: (kucica.net)