Ženama presednu praznici i vikendi

Za pet i po godina registrovane su 1.393 žrtve porodičnog nasilja, a psihičku i fizičku torturu najčešće proživljavaju žene. Posle jedne slave suprug me je, po povratku kući i pod dejstvom alkohola, napao pred decom. Udario me je, ali uspela sam da spasem sebe i decu. To nije bio prvi napad i uvek je postajao agresivan pod dejstvom alkohola priča Banjalučanka koja nije želela da joj otkrijemo ime.

U porastu i broj dece koja su žrtve nasilja

Prema informaciji gradskog Odeljenja za društvene delatnosti, nasilje u braku je najmasovnije,jer su u polovini slučajeva žrtve supruge i vanbračne partnerke. Zabrinjava i činjenica da je u značajnom porastu broj dece koja su direktne ili indirektne žrtve nasilja, a počinioci su uglavnom očevi.

Muškarci silu nad nežnijim polom uglavnom sprovode vikendom, u vreme praznika, a alkohol je glavni okidač za takvo ponašanje.

Za pet i po godina, ukupno 224 mališana pretrpelo je nasilje.

Irena Spasojevic

Irena Spasojević, izvršni direktor APPI

Da žrtve nasilja zbog posledica fizičke i psihičke torture sve više traže stručnu pomoć, potvrduje i Irena Spasojević, psiholog i izvršna direktorka Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja.
Uglavnom je reč o deci, suprugama, ali i devojkama koje su pretrpele nasilje dok su bile u vezi sa sad, već bivšim momcima. Žene su, pojašnjava Spasojevićeva, postale samosvesnije i samostalnije, pa samim tim i više motivisane da traže pomoć.
Uglavnom je agresivnost počinioca nasilja pruzrokovana osećajem nemoći, ne samo u odnosu na partnera, već u odnosu na sopstveni identitet. Fizičko nasilje je eksplicitnije, pa time i uočljivije od psihičkog, ali oba vida se realizuju veoma dugo i za posledice imaju narušavanje slike o sebi, samopouzdanja i samopoštovanja, a prisutan je osećaj bezvrednosti, kaže ona i dodaje da je broj onih koji traže psihološku pomoć povećan oko praznika.

Da je broj žrtava porodičnog nasilja u vreme zimskih praznika povećan potvrdila je i Amela Bašić Tomić, koordinatorka Sigurne kuće u Banjaluci. Od polovine decembra, tačnije od nikoljdanskih praznika, do kraja januara imamo više prijavljenih slučajeva nasilja, najčešće zbog prekomernog konzumiranja alkohola – navodi ona.


Izvor: (BLIC)
Novinar: Biljana Regulić

Biljana-Regulic-Blic