Aplikacija koja već pomaže hiljadama građana

Anksioznost i panični napadi sve su češći problemi sa kojima se suočavamo zbog nagomilanog stresa, a njihovo prevazilaženje pojednostavio je niški psihoterapeut koji je osmislio android aplikaciju za vežbe dubokog i sporog disanja.

Aplikacija-2

Jasno i precizno uputstvo

Žarko Petrović osmislio je ovaj program da bi vežbe disanja približio svojim pacijentima, ali i svima koji žive stresno.Dok sekunde odbrojavaju, grafikon jasno pokazuje kako i koliko dugo udisati na nos, zadržati dah i izdisati na usta.

Ove vežbe su sastavni deo kognitivno-bihejvioralne terapije. Koriste se protiv telesnih simptoma koji se manifestuju u okviru neurotskog poremećaja: plitko disanje, ubrzan rad srca, trnjenje prstiju… – objašnjava Petrović.

Uputstvo treba iskoristiti da bi se savladala tehnika disanja koju zatim treba primenjivati svaki put pri samom nagoveštaju simptoma, signala straha ili nadolazeće panike, a vežbu treba raditi sve dok strah ne padne na minimalni nivo na kom se vraća osećaj kontrole nad panikom.

Oni koji nisu savladali vežbu treba da je vežbaju 3 puta dnevno po 5 minuta – savetuje ovaj psiholog.

Zarko-Petrovic

Žarko Petrović idejni tvorac korisne aplikacije

To je, osim kod kuće, moguće raditi bilo gde jer je vežbanje disanja drugima potpuno neprimetno tako da se preporučuje i tokom vožnje u gradskom prevozu, na poslu, u prodavnici…Drugi važan deo aplikacije jeste davanje individualne procene nivoa straha, odnosno anksioznosti, ocenom od 1 do 10 – što je skala koja obuhvata nivoe od osećaja da straha nema, preko umerenog, jakog do najvećeg straha do sada.

Korisnici pre i posle vežbe mogu da ocene subjektivni doživljaj uznemirenosti i aplikacija im pamti rezultate, tako da postoji monitoring koji pokazuje ima li napretka. Mogu i da postave cilj, na primer: “Hoću da oborim na nivo 2” i da zatim prate koliko su blizu ili daleko od cilja – priča Petrović.

Aplikacija-1

Pre vežbe korisnik određuje nivo uzmenirenosti

Aplikacija je besplatna, ima nekoliko hiljada “skidanja” i zasada je dostupna samo onima sa android uređajima, ali i na srpskom, i na engleskom jeziku.Psihoterapeut, koji je za nju osmislio dizajn i animaciju, očekuje da će već za nekoliko nedelja biti završena i desktop varijanta, a njoj će moći da se pristupi preko sajta www.psiholosko-savetovaliste.com.


Šta je anksioznost?

Anksioznost i panični napadi su rezultat nagomilanog stresa sa kojim um pokušava da se izbori.

Anksioznost je stanje unutrašnje uznemirenosti i straha da će se nešto strašno dogoditi uz napetost i nemir. Nije vezana ni za šta konkretno, a osoba često ima osećaj da će izgubiti kontrolu nad sobom.

Anksiozni ljudi imaju pogrešno uverenje da je život opasan i da treba da se zaštite od opasnosti koja nije realna što izaziva niz telesnih simptoma.

Autor S. Janačković Izvor Južne vesti