Poligrafsko testiranje

Poligrafsko testiranje

FORENZIČKA PSIHOFIZIOLOGIJA – POLIGRAFIJA

APPI – Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja u potpunosti je spremna da vrši poligrafska testiranja. Školovanje i praksu naši poligrafisti su završili na visoko rangiranim i vodećim akademijama u svijetu.

Time su stekli pravo i preuzeli obavezu da budu članica Američke poligrafske asocijacije – APA, strogo poštujući etičke kodekse i setove standarda prakse.

Partnerski odnos imamo sa Marston Polygraph Academy – USA, te Akademijom bezbjednosti iz Moskve, čiji su instruktori i predavači ujedno stručni saradnici naše Asocijacije.

Također, imamo izuzetnu saradnju i potpisan sporazum sa Izraelskom ekspertskom poligrafskom asocijacijom – IPEO koja je u ovoj oblasti takođe dostigla vrhunski nivo.

U mogućnosti smo da organizujemo školovanje budućih poligrafista u BiH, USA ili Izraelu kao i Ruskoj Federaciji. Možemo vršiti seminare, predavanja, nadogradnju postojećih znanja u skladu sa svjetskim normama u oblasti forenzičke psihofiziologije.

U stručnom smislu pod izrazom “poligrafija” podrazumijevamo forenzičku psihofiziologiju koja kao područje crpi svoja saznanja iz fiziologije, psihologije i kiminalistike.

Veoma je bitno da “poligrafisanje” nije zabranjeno zakonom kako se često misli, te da je samo dozvoljeno službenim organima bezbjednosti.

main_pic training_img (2) poligrafsko testiranje

Poligrafija, tj. Forenzička psihofiziologija se intezivno razvija a danas joj je razvoj intezivniji nego ikad. Također, došlo je do sve masovnije primjene poligrafa u svim sektorima pa je ovakva praksa u nekim državama i zakonski regulisana.

Poligraf prije svega djeluje preventivno, ako osobe znaju da u svakom trenutku ili nakon izvjesnog vremena mogu biti poligrafisani, samim tim negativne radnje koje bi eventualno razmišljali da urade u budućnosti, sigurno je da će ih poligraf odvratiti u njihovoj namjeri.

Poligraf nije dokaz na sudu, ali je svakako ozbiljna indicija. Treba napomenuti da je poligrafsko testiranje u nekim zemljama uvršteno kao dokaz u pravnim postupcima.

Uvijek aktuelno pitanje je mogu li ljudi prevariti poligraf? Odgovor je NE.

Poligrafsko testiranje se vrši isključivo uz dobrovoljni pristanak ispitanika, traje relativno kratko, bezbolno je i neiscrpljujuce. Potrebno je napomenuti da se pitanja dobijaju unaprijed kako bi se ispitanik mogao pripremiti za odgovore.

Poligrafsko testiranje u postupku osigurava izbor kvalitetnog kadra za određeno mjesto.

Otkriva informacije koje inače nisu dostupne, odvraća nepoželjna lica, olakšava provjere o licima, daje više korisnih informacija, identifikuje problematične osobe, jeftiniji je od drugih postupaka, efikasniji je od terenske provjere i manje intezivan.

Također, poligraf se upotrebljava kod:

– prevara visokog menadžmenta, potkradanja zaposlenika, istraga prevara i krađa, krađa materijalnih dobara, krađa intelektualnog vlasništva, mita i nezakonitih provizija, sklapanja štetnih i fiktivnih ugovora, optužba za profesionalne propuste, provjera istinitosti izjava, povreda na radu, zloupotreba droga, alkohola i ostalih zavisnosti, povreda poslovne politike i postupaka, različitog tumačenja objektivnih činjenica, optužba za maltretiranje i seksualno zlostavljanje, industrijskih špijunaža, pronevjera, neefikasnosti u radu, pristupanja konkurenciji od strane menadžmenta, lojalnosti prethodnim i sadašnjim poslodavcima, pravih motiva zapošljavanja, imovinskog stanja, problema, dugovanja, nelegalnog posjedovanja naoružanja, povrede ljudskih prava… itd.

Poligrafsko testiranje je racionalna, jeftina, i efikasna metoda provjere, kako kod postupka prijema, tako i kod postupka naknadne ili periodične provjere. Ispitivanje traje kratko, pošteni ispitanik ne osjeća nikakvu neugodu, već naprotiv, osjeća se ugodno i uvažavano, a u slučaju nepoštenog ispitanika nema nus pojava.

Prilikom poligrafskog testiranja poligrafski ispitivač dobija sve potrebne informacije koje su relevantne za samo ispitivanje. Ispitivanje se vrši u zatvorenoj prostoriji koja nema dodatnih stimulansa koji mogu da utiču na rezultat ispitivanja.

Ispitaniku se prehodno objasni čitav tok postupka, upozna se na koji način radi poligrafski instrument, i nema apsolutno nikakvih iznenađenja pri testiranju. Sve je rečeno unaprijed.

Jako važno je da se provjerava mentalno zdravlje ispitanika, te ako je potrebno uvodi se nekoliko testova. Formulišu se pitanja koja se postavljaju ispitaniku. Sama pitanja su jasna, veoma kratka, a dobijaju se prije početka testiranja i ispitanik se upoznaje sa istima.

Pitanja koja se odnose na namjere, buduće događaje ili osjećanja ne mogu se postavljati. Odgovori na pitanja su samo DA ili NE.

Prije samog početka ispitanik potpisuje obrazac koji potvrđuje dobrovoljni pristanak na poligrafsko testiranje.

Pripreme, testiranje traju oko jedan sat, zavisno koliko je ispitanik spreman na saradnju. Nakon ispitivanja poligrafski ispitivač analizira rezultate poligrafskog instrumenta i iste sumira u detaljnom Izvještaju koje dostavlja naručiocu poligrafskog testiranja.

Treće osobe ne mogu dobiti Izvještaj osim u slučaju naloga Suda. Na kraju poligrafski instument radi za istinu.


U slučaju da imate pitanja ili potrebu za poligrafskim testiranjem sa punim povjerenjem slobodno nam se obratite, a odnosi se na sve bez izuzetaka:

email: info@appi.ba

logo-final-levi-790x143