Pero Gužvić (63) iz Srpca, koji je pravosnažno osuđen na deset godina i šest mjeseci zatvora zbog polnog nasilja nad dvije djevojčice sa područja Srpca tokom 2010. i 2011. godine, uhapšen je u Beogradu, i to dvije godine nakon što je za njim raspisana centralna potjernica.

“Osnovni sud u Gradišci je 22. decembra 2014. godine izdao naredbu za izdavanje centralne potjernice, i nakon što je obaviješten da se osuđeni nalazi u inostranstvu, Sud je 3. maja ove godine izdao naredbu za izdavanje međunarodne potjernice”, potvrdio je za “Nezavisne” Miron Bjelovuk, sekretar Osnovnog suda u Gradišci. To znači da je proljetos za Gužvićem raspisana i Interpolova potjernica, a po kojoj je i uhapšen na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, odmah po izlasku iz aviona, kojim je, po pisanju srbijanskih medija, stigao letom iz Moskve.

Navodno je imao dokumenta na svoje ime i nije pružao otpor. Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nam je potvrđeno da ih je Interpol Beograd dopisom obavijestio da je Gužvić uhapšen 22. decembra.

“S tim u vezi, obaviješteni su nadležni organi BiH od strane NCB Interpola Sarajevo kako bi se poduzele mjere i radnje u cilju realizacije predmetne ekstradicije”, kažu iz Direkcije, dok su nam iz Ministarstva pravde BiH kratko rekli da još nisu obaviješteni o ovom hapšenju.

mup-rs

“Nezavisne” saznaju da je Gužviću uručen uputni akt da se javi na izdržavanje kazne u KPZ Foča, počevši sa 10. februarom 2014. godine, ali se on nije odazvao. Podsjetimo, ranije smo objavili da je on proglašen krivim jer je od oktobra 2010. do aprila 2011. godine počinio polno nasilje nad dvije djevojčice, koje su u to vrijeme imale deset, odnosno jedanaest godina.

Prema presudi, oba djela počinjena su u više navrata i to na naročito svirep i ponižavajući način. Gužvić je djevojčice zlostavljao dok ih je vozio na svom traktoru u jednom selu kod Srpca. Tom prilikom, kako se navodi u presudi, on je djevojčice dirao po intimnim dijelovima tijela. Gužvić je i u svojoj automehaničarskoj radnji jednom prilikom skinuo desetogodišnju djevojčicu i dirao je po intimnim dijelovima tijela. Nakon svakog zlostavljanja djevojčicama je prijetio da nikome ništa ne pričaju.


(Nezavisne novine)
D. Sladojević