Novost sa ginekološkog odjela bolnice “Fra Mihovil Sučić” u Livnu je da trudnice imaju priliku kao prve u Bosni i Hercegovini pripremiti se za opušten porod bez stresa i sa što manje boli već od 9. lipnja u sklopu već tradicionalne škole za trudnice, za čiju je realizaciju zadužena Andrea Vlašić, doktorand psihologije i certifikovani klinički hipnoterapeut.

zupanijska-bolnica-livno

Kada pomislimo na porod, prvo što nam padne na pamet je većini žena beba, ali drugo je sasvim sigurno bol. Neizdrživa bol, najjača u životu. Tako bar govore mnoge žene koje su rodile, a onda ostatak svog života provedu uvjeravajući to isto brojne trudnice oko sebe.

Osobno sam iskusila nebrojeno mnogo puta da me djevojke koje još nisu ni u vezi uplašeno pitaju o mom doživljaju boli s poroda i same sebi obećaju da nikad neće roditi. One koje su u vezi su mi toliko puta rekle da jako žele bebu, ali da se boje boli.

No, dođe dan kad ipak odluče odvažiti se, žrtvovati se i pretrpjeti bol da bi imale svoju bebu. Dobar dio trudnoće provedu uvjeravajući sebe i druge da “ako su tolike žene rodile, rodit će i one”, da “ne može bit tako strašno” i slično.

No, kako se dan poroda približava, to je strah jači, a ne tako mali broj žena doživi i panične napade tijekom trudnoće zbog gubitka kontrole koji osjete u takvom stanju i situaciji koju ne mogu nikako kontrolirati. I uistinu, dođe taj trenutak.

Bolovi počnu i jaki su, dođe ti da odustaneš na pola puta i odeš iz rađaonice – kad bi mogla! Ili sanjaš o carskom rezu, o epiduralnoj anesteziji, o … hipnoporodu…

Što je hipnoporod?

Hipnoporod daje roditeljima važne informacije o trudnoći i rađanju učeći majku kako surađivati sa svojim tijelom i umom pomažući samoj sebi da se opusti, te da iskustvo rađanja bude lakše, sigurnije i osnažujuće.

Žene su stvorene za prirodni porod – a priprema za hipnoporod daje ženama alate uz koje će svoju bebu na svijet donijeti u smirujućoj situaciji, a nekada čak potpuno bez bola.

Hipnoporod je puno više od samohipnoze. Dozvoljava ženi da se osjeća pozitivno, samouvjereno i opušteno tijekom trudnoće i samog poroda, a cijelo vrijeme je potpuno svjesna svega što se oko nje događa.

Korištenje hipnoterapije za upravljanje bolom tijekom poroda nije nikakva novotarija. 1955. godine Britanska Medicinska Asocijacija potvrdila je hipnoterapiju kao validan medicinski tretman i kao efektivan oblik upravljanja bolom tijekom poroda.

Američka Medicinska Asocijacija potvrdila je hipnoterapiju 1958. “Na temelju istraživanja, hipnoterapija se može koristiti kao efikasna metoda tretiranja bola tijekom poroda i skraćivanja vremena potrebnog za porod.”

Brojna istraživanja pokazuju da su hipnoporodi u odnosu na ostale porode kraći, izražena bol je manja, a rodilje su zadovoljnije svojim iskustvom rađanja, koriste manje intervencije i manje lijekova za bol, te se češće odlučuju za prirodan porod, a bebe imaju viši rezultat APGAR-u.

Andrea Vlašić, dotorand psihologije i certificirani klinički hipnoterapeut