Ovako ćete zaštititi svoje dijete…

Iz dana u dan naša djeca rastu i provode sve manje vremena pod našim nadzorom. Bez budnog oka roditelja, djeca postaju meta zlostavljača svih vrsta, od malih školskih nasilnika do manipulatorskih pedofila.

Ako uzmemo u obzir da je svako peto dijete žrtva seksualnog zlostavljanja, tada govorimo o petoro djece u svakom školskom razredu. Jedna prosječna škola u našim krajevima ima oko 1000 djece. Jednostavnom računicom dolazimo do broja od 200 seksualno zlostavljane djece u svakoj školi – a mi o tome pojma nemamo!

Roditelji ne znaju, učitelji ne znaju, stručnjaci ne znaju. Ne znamo koja su to djeca, pa im ne možemo niti pomoći.

Što znamo?

Znamo da je svako peto dijete već žrtva seksualnog nasilja.
Znamo da je svako peto dijete usamljeno i nesretno zbog seksualnog nasilja.
Znamo da će svako peto dijete imati posljedice!

Zamislite, preko 3000 seksualno zlostavljane osnovnoškolske djece u Banjaluci, preko 500 u Livnu, preko 1600 u Mostaru ili Tuzli, više od 1000 u Novom Sarajevu…
… a to je tek seksualno zlostavljanje…

Naša djeca svakodnevno su izložena i fizičkom i psihičkom nasilju.
Fizički je zlostavljano svako četvrto dijete. Psihičkom zlostavljanju izložena je trećina djece.

Možda djeluje nemoguće obraniti se, ali nije. Mi kao društvo odgovorni smo novi naraštaj – kako da žrtve, tako i za zlostavljače. Nije cilj samo kazniti zlostavljače i pomoći žrtvama.

Konačni cilj je osnažiti djecu da nikada ni ne postanu žrtve, te otkriti potencijalne zlostavljače i naučiti ih kako da se bore sa svojim bijesom, svojom ljutnjom – kako da svoje agresivne impulse usmjere na nešto dobro poput sporta.

U tekstu koji slijedi dajemo nekolicinu savjeta kako zaštititi dijete od pedofila i kada mi nismo u blizini.

Naučiti dijete da odrasla osoba nema razloga imati privatne ili tajnovite razgovore s djetetom (ni osobno, a niti putem telefonskih razgovora, SMS poruka, e-maila, chat-a).

Ako odrasla osoba priča djetetu neprikladne viceve, prikriva djetetova neprikladna ponašanja poput pušenja, pijenja ili brze vožnje, to može biti signal upozorenja. Pedofili na taj način pripremaju djecu na tajnovito ponašanje i manipulaciju putem emocionalne ucjene.

Naučite dijete prave nazive intimnih dijelova tijela. Ako netko Vašem djetetu govori o intimnim dijelovima tijela (pri tome ne mislimo na edukaciju i zdravstvene preglede), to je signal upozorenja, posebno kada se odrasla osoba djetetu obraća koristeći „kolačiće“ ili dr. umjesto pravih naziva dijelova tijela.

Zlostavljanje se događa kada je dijete samo sa zlostavljačem u autu, svlačionici, učionici. Naučite dijete da uvijek ima pratnju prijatelja i ne zaostaje za drugom djecom. Ne postoji razlog da dijete ostaje samo sa odraslom osobom.

Najlakše u mrežu zlostavljača upadaju djeca čiji roditelji nisu trenutno preokupirani djetetom radi problema koje imaju (svađe, bolest, razvod, posao…) i u obiteljima u kojima nema stalno nazočnog oca ili su roditelji prezauzeti.

Tužnim ili usamljenim djetetom pedofili najlakše manipuliraju.

Često pedofili vrebaju djecu čiji su roditelji teško bolesni ili su sama djeca bolesna ili s poteškoćama u razvoju.

Naučite dijete da smije reći „Ne!“ odrasloj osobi, kao i da treba VRIŠTATI u slučaju da ga netko nepoznati pokuša uvesti u vozilo.

Vjerujte djetetu ako kaže da je zlostavljeno. Većina djece šuti o zlostavljanju.

Ne suočavajte dijete s nasilnikom u potrazi za istinom. Sjetite se da pedofili godinama, pa i desetljećima grade svoj dobar imidž u društvu da bi bili vjerodostojni u slučaju optužbe za nasilje! Oni su iskusni lažljivci.

O zlostavljanju djeca najprije govore spominjući manje detalje. Na taj način provjeravaju reakcije odraslih. Pretjerana reakcija ili nevjerica će ih navesti da prešute ostatak priče.

Slušajte svoje dijete!

Naučite prepoznati opasnosti. Naučite i svoje dijete kako prepoznati opasnosti! Potražite edukacije ili radionice gdje će djeca naučiti kako se zaštiti, kako se obraniti, kako ne biti izmanipulirani, kako prepoznati laž.
I najbitnije, stvarajte odnos povjerenja sa svojim djetetom. Dugoročno gledajući, to je najbolje ulaganje!

andrea 400 x 300
Andrea Vlašić (APPI), doktorand psihologije i klinički hipnoterapeut