Ivan Kuč, stručni saradnik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja, najoštrije je osudio u ime Asocijacije svaki oblik nasilja i pominjanja rata i zveckanja oružjem koji je posljednjih dana prisutan u medijima.

Ivan_Kuc_appiIzjave koncipirane u vidu prijetnje i promocije spremnosti stanovnika cijele BiH na međusobni ratni sukob, stvaraju nepotrebnu dozu straha među našim sugrađanima. Bez obzira na mišljenje, želje i stavove pojedinaca sa namjerama uticanja na svjest javnosti kroz najosjetljivije i ne tako davne psihološke povrede i ratne traume, mišljenja smo da generalizacije ovakvog tipa nemaju realno uporište i ne mogu oslikavati javne stavove građana.

Osnovni problem građana BiH je materijalna i ekonomska nesigurnost, problem korupcije i prateći problemi koji ionako proizvode intenzivan i percipirajući stres među stanovništvom koji dovodi do pojave psihosomatskih bolesti, karcinoma, napuštanja zemlje, smanjenja nataliteta.

Roditelji koji sada imaju djecu i sami su prošli rat, poslednje što žele je da njihova djeca ponovo prolaze ratne užase. Na svu pomenutu nesigurnost i ugroženost, usmjereni stepen verbalne agresije sa ciljem preplavljenja strahom od rata stanovništava BiH tumačimo nasiljem i pozivamo sve nadležne institucije da sankcionišu svaku ideju javno iznešenu koja izgleda kao najava oružanih sukoba u kojima ginu nedužni i koja promoviše najveće neblagostanje jednog društva.

Ljudi imaju spremnost da različito doživljavaju ovakve vijesti, ali je jedno sigurno da oni koji se osjećaju nesigurnije, koji u svom iskustvu nose ratnu patnju, preživljenu torturu i koji su i aktuelno preplavljeni stresom ovu prijetnju mogu doživjeti kao snažno uznemirenje i strah, a nije teško pretpostaviti koliko je ovakvih građana u cijeloj BiH.


Ivan Kuč, psiholog

Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja