APPI – Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja najoštrije osuđuje „postupak i način“ kojim su radnici Kompanije Boksit iz Milića od strane direktora g.Rajka Dukića, podvrgnuti poligrafskom testiranju gdje je od strane istog angažovan privatni poligrafista agencije iz Beograda, a istovremeno upozoravamo da je grubo prekršen zakon te su narušena ljudska prava.

Građani treba da znaju da je poligrafsko testiranje zakonski regulisano, ali isključivo na dobrovoljnoj osnovi, te da niko nema pravo da bilo koga prisili na testiranje.

Dobrovoljnost, pojedinac izriče potpisivanjem zvaničnog dokumenta odnosno izjave o pristanku lica na dobrovoljno poligrafsko testiranje.

U ovom slučaju „dobrovoljnog pristanka“ nije bilo, a navedeno dokazuje dokumenat koji je g.Rajko Dukić uputio svojim radnicima i praktično ih prisilio ucjenom na testiranje.

Isto tako dokumenat koji pokazuje zakazane „vremenske termine poligrafisanja“ radnika nam je pokazatelj da se radi o ozbiljnom narušavanju „etike poligrafske profesije“ od strane pojedinaca, jer za tako kratko vrijeme nije moguće ispoštovati sve procedure poligrafskog ispitivanja po jednoj osobi.

Ono što je propisano pravilima, setom standarda prakse, kodeksom poligrafske profesije, kada su u pitanju vodeće svjetske asocijacije iz oblasti poligrafisanja, a sa kojima naša asocijacija APPI ima direktnu saradnju ili smo članovi iste, kao što je američka poligrafska asocijacija APA, evropska poligrafska asocijacija EPA, izraelska poligrafska asocijacija IPEO, jeste da svako poligrafsko ispitivanje traje minimalno 90 minuta, poštujući strukturu koju čine „intervju“, „predstavljanje procesa poligrafskog ispitivanja i pitanja“, zatim „testiranje“ i na kraju analiza dobijenih rezultata.

U slučaju da bilo koji format ili tehnika nije ispoštovana samo ipitivanje nije validno i pouzdano.

Ovakvi i slični postupci mogu dovesti do gubljenja zvaničnih licenci za rad.

APPI – Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja kao legalna, registrovana asocijacija u BiH i RS će se snažno boriti protiv ovakvih i sličnih situacija.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK APPI

Saša Milovanović