Asocijacija osnovana u Banjoj Luci okuplja eksperte iz cijele BiH koji se bave forenzičkom psihologijom, specifičnom disciplinom koja se primarno koristi u istražnim i sudskim postupcima.

Saša-Milovanović-APPI

Predsjednik APPI Saša Milovanović

Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja (APPI) osnovana je 2015. godine sa sjedištem u Banjoj Luci, a okuplja eksperte u oblastima psihologije, psihoterapije, poligrafskih ispitivanja, prava i sigurnosti iz cijele BiH. Primarna djelatnost APPI-ja je forenzička psihologija, disciplina u kojoj se znanja i načela iz psihološke struke primjenjuju na pravna pitanja i postupke, te se daje stručno mišljenje o mentalnom zdravlju osoba koje su uključene u neki pravni postupak.

Razbijanje tabua

– To je spoj psihologije i prava jer se bavi psihološkim problemima u istražnom postupku, pravosuđu i provođenju sankcija. Sama psihofiziologija je nauka koja proučava odnose između psihičkih, duševnih, fizičkih i fizioloških pojava, a posebno se koristi prilikom poligrafskih testiranja. Radi se o nedovoljno razvijenoj grani u BiH te u tom smislu želimo inicirati i njen razvoj – objašnjava Saša Milovanović, predsjednik Asocijacije.

Stručnjaci Asocijacije za potrebe policijskih i pravosudnih organa, ali i zainteresiranih pojedinaca, daju mišljenja koja proizlaze iz psihologije, a pomažu kvalitetnijoj sudskoj odluci ili rješavanju nekog slučaja. Zadatak psihologa je usmjeriti svoje svjedočenje na područje u kojem je njegova ekspertiza jasna i precizna, što podrazumijeva poštovanje strogih etičkih principa i pravila struke, ističe Milovanović. Važnu ulogu u tome ima poligrafsko testiranje, koje usmjerava i daje indicije ka pravom putu da bi se došlo do počinilaca krivičnog djela.

– U nekim zemljama rezultat poligrafskog testiranja tretira se kao dokaz, ali u BiH nije tako. Poligrafsko testiranje kod nas nije toliko zastupljeno i izaziva razne kontroverze. Jedna od aktivnosti naše Asocijacije odnosi se upravo na to da približimo poligrafski instrument građanima i svim zainteresiranim kako bi imali priliku da vide šta je to ustvari, kako funkcionira, a što je najbitnije, kako i kada nam može pomoći. Želimo da razbijemo cijeli taj tabu oko poligrafa – kaže Milovanović.

S obzirom na to da je riječ o mladoj organizaciji koja postoji nepunih godinu, naš sagovornik kaže da su veoma zadovoljni dosadašnjim aktivnostima.

– Do sada smo u više navrata pomogli u dokazivanju istine u raznim slučajevima, prvenstveno putem poligrafskih testiranja. Posjedujemo poligrafski instrument najnovije generacije, a naš poligrafist je član Američke poligrafske asocijacije (APA) koja je u svijetu najdalje otišla u oblasti poligrafije. U kontaktu smo sa američkom i evropskom poligrafskom asocijacijom, a sa izraelskom smo potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju. Zajedničko za sve asocijacije je da koriste i poštuju isti etički kodeks i set standarda prakse kada je riječ o poligrafskom testiranju. Naši vještaci psihološke struke imaju dugogodišnje iskustvo i afirmirani su na ovom polju, sa položenim ispitima u Ministarstvu pravde. Oni za potrebe Suda svoja mišljenja daju u skladu sa važećim zakonima, ali ono što je također važno je da savjetodavnom pomoći doprinose i pojedincima koji nam se obrate. Svakako nam se za psihološku pomoć ili psihoterapiju mogu obratiti svi građani, kao i za poligrafska testiranja, bilo kakav problem da je u pitanju – govori Milovanović.

Intelektualna “armija”

Putem stručnih oblasti kojima se bave, članovi Asocijacije psiholoških i poligrafskih testiranja žele aktivnije sudjelovati u javnom životu i pomagati cjelokupnoj zajednici.

– Samo da jednom čovjeku pomognemo, pod uvjetom da nikome nismo naškodili, mi smo opravdali svoje postojanje. Svakodnevno nam se priključuju stručnjaci iz novih oblasti, a građani nam se obraćaju za pomoć iz oblasti kliničke psihologije i psihoterapije.

Okupljamo profesionalce koji su već izborom zanimanja markirali svoja humanistička interesiranja i vrijednosti. Cilj nam je da imamo kritičnu, intelektualnu „armiju“ koja će konstruktivno doprinijeti napretku društva putem nevladinog i apolitičnog djelovanja. Svi stručnjaci koji dijele takve stavove kod nas su dobrodošli i naša vrata su im širom otvorena – zaključuje Saša Milovanović.

Potrebna izmjena postojećih zakona

Predstavnici Asocijacije APPI nedavno su ponovo aktivirali inicijativu za uvođenje javnog registra pedofila u BiH, koju je prije nekoliko godina pokrenula ombdusmen za djecu RS-a Nada Grahovac.

– Građani u RS-u su se izjasnili da žele javni registar, a plan nam je da i u Federaciji BiH kao i u Brčko distriktu provedemo akciju sa ciljem donošenja ili izmjene postojećih zakona da bi se putem parlamentarnih procedura zaokružila naša inicijativa. Za sada imamo podršku kabineta predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića i potpredsjednika Nenada Stevandića, sa kojim smo održali zajedničku pres-konferenciju o ovoj temi. Siguran sam i želim da vjerujem da će tako biti i u ostalim institucijama u cijeloj BiH – kaže Milovanović.


(Faktor.ba) Maja Radević